Siirry suoraan sisältöön

Asiakaslehti 2019

Digitaalisen median murros ei ole enää tuloillaan, vaan olemme sen keskellä juuri tälläkin hetkellä.

Tapamme kuluttaa sisältöjä ja aikamme erilaisten mediakanavien äärellä ovat muuttuneet rajusti viime vuosien aikana.

Yhä useamman verkkosivuston kävijä tutkii palveluita mobiililaitteella. Yhä useampi lukee uutisia kännykästä. Ja yhä useampi selailee asiakaslehteä vain digitaalisessa muodossa.

Median murros vaatii paljon myös eri tavoilta toteuttaa asiakaslehtiä. Mobiilin käyttö osana jokapäiväistä arkeamme on kasvanut ja nousee yhä korkeammalle. Kotimaisten medioiden sivuilla kävi syyskuussa huimat 3,1 miljoonaa mobiilikävijää ja pelkästään vuoden 2018 aikana mobiilikäyttäjien määrään on tullut 9% kasvu. Toisella puolella maailmaa käyttäjät surffailevat netissä jo lähes pelkästään mobiililaitteiden avulla. [1, 2, 3]

Sen lisäksi, että mobiili syrjäyttää perinteisiä median käyttökanavia, myös ilmaisen sisällön määrä on moninkertaistunut viime vuosien aikana. Nykypäivänä kuka tahansa voi tehdä, tuottaa ja tarjota omia sisältöjään koko maailman katseltavaksi, luettavaksi ja jaettavaksi. Tämän vuoksi sisällön laadulla ja saatavuudella on erittäin tärkeä rooli oikeiden kohderyhmien tavoittamisessa.

Painetun lehden nykytilanne

Suomalaisten painettujen sanoma- ja aikakausilehtien levikkimäärät ovat pudonneet tasaisesti koko 2010-luvun ajan ja tahti on kiihtynyt lähivuosina. Tästä trendistä poikkeaa selkeästi samojen sanoma- ja aikakausilehtien digiversiot, joita taasen kulutetaan entistä enemmän. Eli siinä missä painetun lehden levikki tippuu, on digilehtien määrä kasvussa. [4]

Painettujen lehtien levikkimäärät tippuvat ja digilehtien levikit kasvavat.

Koska sekä painettujen lehtien että digitaalisten näköisversioiden lukijakunta saattaa olla osittain samaa, on huomioitava, että sama käyttäjä haluaa kuluttaa sisältöjä juuri hänelle sopivalla tavalla ja laitteella. Sama käyttäjä voi siis kuluttaa samaa sisältöä niin painettuna lehtenä esimerkiksi aamukahvin yhteydessä, mobiililaitteella julkisessa liikenteessä kuin myös tabletin avulla kotona sohvalla, telkkarin katselun yhteydessä.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa asiakaslehtien tulevaisuudelle? Onko paperisen lehden aika ohitse? Onko mobiili jyräämässä alleen kaikki muut median käyttökanavat? Vaikka mobiilin kasvu on huimaa, löytyy aika ja paikka vielä perinteisille mediakanaville. Se, mille ei kuitenkaan enää löydy aikaa on vääränlaiselle sisällölle, väärässä paikassa ja väärässä muodossa. Käyttäjän tulee nähdä sama sisältö millä tahansa laitteella hän internetissä liikkuukaan.

Yksittäisistä jakelukanavista yhtenäiseen julkaisuun

Perinteisten printtimuotoisten asiakaslehtien tulevaisuudelle tämä tarkoittaa muutosta. Tavallinen paperiversio lehdestä ei enää tavoita kiireistä ja mediakriittistä lukijaa. Pelkkä paperiversio ei riitä, tarvitaan uusia muotoja kuluttaa samaa sisältöä.

Painettujen lehtien PDF-versiot netissä ”digilehtinä” ovat myös auttamattomasti vanhentunutta mediaa. Sen lisäksi, että PDF-dokumentit ovat erittäin hankalia selailla mobiililaitteilla, ovat ne myös irrallinen osa verkkosivujen sisältöä. PDF-versiot palvelevat ainoastaan niitä käyttäjiä, joiden on tarkoitus tulostaa dokumentti paperiversioksi. PDF-versio painetusta lehdestä ei enää riitä, vaan tarvitaan digitaalisesti eri näyttöpäätteille skaalautuvaa, hakukoneoptimoituja ja rikasta sisältöä.

Sisällön pitää olla julkaistu kuhunkin jakelukanavaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Miksi digilehdistä ei sitten ole vielä tullut uutta sanomalehteä, joka saa kaikki lukemaan? Digilehtien lukijamäärät ovat kyllä jatkuvassa kasvussa, mutta ne eivät vielä kilpaile sanomalehtien kanssa. Tämä johtuu osittain siitä, että koitamme yhä jakaa saman sisällön eri versioihin niiden lopullisen käyttökohteen mukaisesti. Tuotamme sisältöä painettuun lehteen tai verkkosivujen artikkeliin tai digilehteen. Loppupeleissä kuitenkin puhumme yhdestä ja samasta asiasta. Samasta sisällöstä, josta vain kulutetaan eri laitteilla.

Asiakaslehti 2019 – trendit

Vuonna 2019 asiakaslehti taitetaan kerralla sekä verkkoon että printtiin soveltuvaksi ja se mukautuu automaattisesti kaikkiin eri päätelaitteisiin. Uuden vuosikymmenen asiakaslehdet sisältävät rikasta sisältöä, eli tekstien ja kuvien lisäksi myös erityisesti digitaalisiin kanaviin soveltuvaa sisältöä kuten ääntä ja videota.

Jatkossa asiakaslehti on tehokasta tuottaa. Sen sijaan, että kulutettaisiin paljon rahaa ensin printtiin ja sitten saman asian toistamiseen muissa medioissa, tarvitsee jatkossa tehdä vain yksi versio sisällöstä, jota jaetaan eri mediakanaviin. Sama, vain yhden kerran tuotettu ja taitettu sisältö, voi siis olla sekä paperilehden että verkkosivuston artikkelien ja mobiilioptimoitujen uutisten sisältöä.

Tehokas tuotantoprosessi tuo säästöjä.

Monikanavainen asiakaslehti tavoittaa myös suuremman lukijakunnan kuin mikään yksittäiseen kanavaan tuotettu lehti voisi, sillä se tavoittaa lukijat niillä laitteilla, minkä ääressä he viettävät aikaansa. Oikein toteutettuna sisällöt tavoittavat lukijoita myös omien kanavien ulkopuolelta, sillä erinomaisesti eri päätelaitteilla toimiva sisältö on myös hakukoneystävällistä sekä monipuolista, rikasta, sisältöä, jota käyttäjät myös mielellään jakavat eteenpäin.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Kuten sanoimme, olemme digitaalisen median murroksen keskellä ja juuri tälläkin hetkellä asiakaslehtiä tuotetaan kustannustehokkaasti, sisältörikkaasti ja käyttäjien tapoja mukailevasti ympäri Suomen. Tämä sivu on siitä esimerkki.

Lähteet

1: EuroStatDigital economy and society statistics – households and individuals, Kesäkuu 2018

2: Finnish Internet Audience MeasurementKotimaisten medioiden mobiilikäyttäjien määrä roimassa kasvussa, 25.10.2018

3: Smart InsightsMobile Marketing Statistics compilation, 11.6.2018

4: Media Audit Finland: Levikkitilastot, 21.6.2018