Siirry suoraan sisältöön

Millainen on hyvä digitaalinen julkaisu?

Verkkonäkyvyys - nainen surffaa tabletilla

Digijulkaisuissa voidaan ottaa haltuun koko verkon potentiaali ja tavoittaa suuret yleisöt edullisesti.

Verkon potentiaalin hyödyntäminen

Verkko tarjoaa mahdollisuuksia kuten globaalin yleisöpotentiaalin, reaaliaikaisuuden ja vuorovaikutteisuuden. Verkossa on myös mahdollista hyödyntää formaatteja, joita painettuun julkaisuun ei pysty sisällyttämään. Näitä ovat esimerkiksi videot, audio ja suorat linkitykset niin sivuston sisälle kuin ulkopuolelle. Verkossa lukijat voivat myös jakaa sisältöjä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jolloin julkaisu saa lisää näkyvyyttä.

Paras tapa toteuttaa verkkojulkaisu onkin responsiivinen verkkosivusto. Sivut skaalautuvat kaikille laitteille eli niitä on helppo lukea niin kännykällä kuin tietokoneella. Teksti on verkkomuotoon optimoitu eikä sitä tarvitse zoomailla. Verkkosivuilla artikkeleita voi selailla esimerkiksi kategorioittain tai hakea aihesanalla. Juttuja voidaan linkittää toisiinsa ja jakaa helposti eteenpäin.

Toisin kuin näköislehdessä, verkkosivuilla myös yksittäisiä artikkeleita voidaan hakukoneoptimoida, jolloin lukijakuntaa voidaan kasvattaa merkittävästikin. Verkkosivualustoista WordPress on yksi parhaiten hakukoneita varten optimoitu ja myös sisällön optimoiminen on sillä tehty helpoimmaksi intuitiivisen Yoast-lisäosan avulla.

Miten verkossa ei kannata julkaista

Perinteisesti lehdet ja muut julkaisut on tehty ensisijaisesti printtiin ja sitten viety PDF-tiedostona näköislehdeksi verkkoon. Näköislehti ei kuitenkaan ole paras tapa palvella lukijaa verkossa. Se ei myöskään ole esimerkiksi yrityksen näkyvyyden kannalta optimaalisin vaihtoehto.

Näköislehti on ulkoasultaan kopio painetusta lehdestä ja siis printtituotetta varten optimoitu. Tekstit ovat vierekkäisissä palstoissa, mikä tarkoittaa sitä, ettei lehteä pysty verkossa lukemaan ilman, että täytyy zoomata ja vierittää näkymää ylös-alas. Etenkin mobiililaitteilla näköislehden lukeminen on vähintäänkin haastavaa. Näköislehti ei siis hyödynnä digiajan potentiaalia eikä se tarjoa hyvää tai saavutettavaa lukukokemusta.