Siirry suoraan sisältöön

Näin luot kansilehden nopea.medialla

Nopea.medialla luotu kansilehti, jossa PDF-otsikko ja kiinteä lohko

Artikkelissa Näin lisäät PDF-tiedoston nopea.medialla tehtävään julkaisuun kerroimme, miten voit lisätä toisessa ohjelmassa kuten Affinity Photossa tai InDesignissa tehdyn PDF-tiedoston mukaan nopea.media-julkaisuun.

Nyt olemme kuitenkin kehittäneet nopea.media-lisäosaa niin, että voit tehdä myös julkaisun kansilehden ja esimerkiksi takakannen suoraan nopea.medialla. Et siis tarvitse enää erillistä ohjelmaa kansilehden tekemiseen. Jos kuitenkin haluat tarkalleen tietynlaisen kansilehden, on se edelleen mahdollista tehdä taitto-ohjelmalla kuten ennenkin.

Loimme uudet tekstieditorin lohkot ”PDF otsikko / PDF Heading” ja ”Kiinteä lohko / Fixed block”, joiden avulla kansilehtien luominen onnistuu helposti. Lohkoja voit hyödyntää seuraavasti:

  • PDF otsikko (PDF Heading) – tavallisesta otsikkolohkosta poiketen PDF-otsikolle voit määrittää itse:
    1. otsikon koon (pikselikoko)
    2. otsikon fontin värin (valkoinen, musta tai nopea.median asetuksissa määrittämäsi ensisijainen tai toissijainen väri)
    3. taustavärin otsikolle (mikä vain väriarvo kartalta / heksadesimaaliarvona)
  • Kiinteä lohko
    1. Kiinteällä lohkolla saat rajattua alueen joko sivun ylä- tai alareunaan, johon voit lisätä sisältöä (PDF otsikko, otsikko tai kappale)
    2. Voit määritellä kiinteälle lohkolle ylä- ja alareunan palstantäytteen (padding) sekä taustavärin (valkoinen, musta tai asetuksissa määrittämäsi ensisijainen tai toissijainen väri)

PDF otsikolla ja Kiinteällä lohkolla saat siis määritettyä kannen ylä- ja alareunan kiinteät alueet värityksineen sekä oikean kokoiset otsikot ja tekstit. Lisäksi kanteen halutaan monesti kuva, jonka saat lisättyä seuraavasti:

  • Kannen kuva
    1. Kaikille nopea.medialla generoiduille PDF-sivuille voit määrittää taustakuvan, jolloin kuva tulee sivun kokoisena
      • kiinteät lohkot tulevat kuvan päälle, joten rajaa kuvaa ja kiinteiden lohkojen kokoa tarvittaessa niin, että lopputulos näyttää hyvältä
    2. Taustakuvan sijaan voit lisätä kuvan myös esimerkiksi määrittämällä sen artikkelin pääkuvaksi (featured image) ja asettamalla kuvan kooksi PDF-asetuksissa 3/4.
  • Artikkelin otsikko
    1. WordPress-tekstieditorissa artikkelille täytyy määritellä otsikko. Jos käytät kannessa PDF Otsikkoa, et halua artikkelin otsikkoa näkyviin kanteen. Piilota artikkelin otsikko näkyvistä editorin oikean reunan PDF-asetuksissa: Heading position –> Under Main Image + Heading Style –> Hide Heading.

Vinkki! PDF:n ensisijaisen ja toissijaisen värin määrität WordPressin hallintapaneelissa, lisäosan asetuksissa. Löydät asetukset vasemman sivupalkin kohdassa ”Julkaisut” / ”Publications” –> ”Asetukset” / ”Settings” ja siellä ylimmät kohdat ”PDF värimaailma” / ”PDF Color Scheme”. Väri ilmoitetaan CMYK-arvona. Ensisijainen väri määrittää PDF-julkaisun otsikoiden sekä korostusten kuten lihavointien värin. PDF-otsikko-lohkoissa ja kiinteissä lohkoissa voit valita käytettäväksi joko ensisijaisen tai toissijaisen värin.

Nopea.medialla luodut kansilehdet

Alla on esimerkkinä kuvakaappaukset nopea.medialla luoduista kansilehdistä. Kyseessä on kaksi eri versiota Erilaisten oppijoiden liiton LukSitko-lehden kanneksi. Eo-liiton LukSitko-jäsenlehteä tuotetaan nopea.median avulla verkossa saavutettavana WordPress-sivustona ja samasta sisällöstä jäsenille painatettavana printtilehtenä. Lue tarkemmin siitä, miten LukSitko-lehti tehdään ja miksi Eo-liitto päätyi nopea.mediaan.

Esimerkki 1: Kiinteät ala- ja ylälohkot taustavärillä, PDF-otsikot sekä taustakuva

nopea.medialla tehty kansilehti, jossa kiinteissä lohkoissa taustaväri

Tässä versiossa kansilehden kiinteiden lohkojen taustaväriksi määriteltiin nopea.median asetuksiin lisätty ensisijainen väri (pipetillä kansipiirroksesta napattu turkoosi). Kiinteiden lohkojen sisällä olevien PDF-otsikoiden ja tekstien väriksi määritettiin valkoinen.

Kiinteiden lohkojen padding oli 20 px ja alemman lohkon tekstit oli aseteltu väljemmin, jolloin piirrokselle jäi sivulla vähemmän tilaa.

Asiakas halusi kuvan kanteen suuremmaksi ja tekstit punertavalla valkoiselle pohjalle. Korjaukset oli helppo määrittää kiinteän lohkon ja PDF-otsikoiden asetuksissa sekä kuvan kokoa muokkaamalla.

Esimerkki 2: Kiinteät ala- ja ylälohkot ilman taustaväriä, PDF-otsikot ja suurempi taustakuva

LukSitko 2020 kansilehti - tehty nopea.medialla

Jälkimmäiseen, lopulliseen versioon kansilehden kiinteiden lohkojen taustaväriksi määritettiin valkoinen. PDF-otsikoiden väriksi määritettiin nopea.median asetuksiin lisätty toissijainen väri, eli pipetillä piirroksen poskipallurasta otettu punertava sävy.

Kiinteiden lohkojen paddingia pienennettiin ja alalohkon tekstien asettelua säädettiin niin, että piirrokselle jäi enemmän tilaa.

Nopea.medialla tehtävän julkaisun sivun koko on 1306 x 1800 px. Kansilehden piirroksen kuvan taustaa ja kokoa säädettiin ilmaisessa Gimp-ohjelmassa niin, että kankaan koko on vaadittu 1306 x 1800 px ja kuva asettuu oikean kokoisena muun sisällön lomaan.

Takakansi nopea.medialla

LukSitko-lehden takakansi - tehty nopea.medialla

Myös LukSitko-lehden takakansi tehtiin näppärästi nopea.medialla. Sivulle on kaikessa yksinkertaisuudessaan lisätty ensin täysikokoinen kuva (Eo-liiton tuottama piirros) ja sen perään lohko ”PDF sarakkeet”, johon on lisätty tekstikappaleet. Artikkelin otsikko on piilotettu tekstieditorin PDF-asetuksissa, jotta se ei tule näkyviin takakanteen.

Tutustu koko nopea.medialla taitettuun LukSitko-lehden numeron 2020 painovalmiiseen PDF-tiedostoon.

1 kommentti artikkeliin “Näin luot kansilehden nopea.medialla”

  1. Paluuviite: Nopealehti 1/2021 julkaistu - Nopealehti

Kommentointi ei ole käytössä.