Erilaisten oppijoiden liitto kaipasi apua jäsenlehtensä modernisointiin. Kevääseen 2020 asti lehteä oli julkaistu painettuna ja siitä oli verkossa saatavilla näköislehti. Nyt he toivoivat kuitenkin lehdelle muotoa, jota heidän jäsenkuntansa olisi helppo lukea niin verkossa kuin painettuna.
Erilaisten oppijoiden liitto on yhdistys, joka tarjoaa tukea ja neuvontaa erilaisille oppijoille eli henkilöille, joilla on oppimisvaikeuksia. Eo-liiton jäsenkuntaan kuuluvilla saattaa olla esimerkiksi lukivaikeus tai muita tiedon hahmottamisen haasteita. Tästä syystä onkin loogista, että liitto halusi kiinnittää huomiota myös omien julkaisujensa saavutettavuuteen, jotta ne avautuvat lukijalle mahdollisimman helposti.
Näköislehdestä verkkolehdeksi
Perinteinen tapa viedä painojulkaisu verkkoon on ollut linkittää sivuille näköislehti – joko suoraan InDesignista taitettu PDF tai alustalla kuten Issuulla tehty selailtava versio. Myös Eo-liitolla oli käytössä näköislehti, jonka he olivat kotisivuilleen ladanneet sellaisenaan.
Näköislehti ei ole kuitenkaan verkkolukemiseen optimoitu. Lehden ulkoasu on suunniteltu niin, että sitä on helppo lukea paperisena aukeama kerrallaan. Verkossa juttuja luetaan kuitenkin milloin milläkin laitteella, ja etenkin mobiilissa ruudut ovat pieniä. Verkossa näköislehden lukeminen edellyttää monesti zoomaamista, ja koska teksti on jaettu sarakkeisiin, näytön vierittämistä ylös-alas.
Toteutimme LukSitko-lehdelle oman verkkosivustonsa, jossa jutut julkaistaan omina artikkeleinaan kuten missä tahansa sivustossa. WordPress-alustalla toteutettua verkkolehteä liiton toimituskunnan on helppo ylläpitää.
Verkkolehden ilme jätettiin liiton toiveesta yksinkertaiseksi ja riisutuksi. Sivustolla kiinnitettiin huomiota saavutettavuuteen: rakenne ohjaa kävijän loogisesti paikasta toiseen, artikkeleita on helppo löytää esimerkiksi aihealueen mukaan ja lehden lukeminen onnistuu myös apuohjelmilla kuten ruudunlukulaitteilla. Responsiivisena sivustona verkkolehti skaalautuu myös vaivatta eri päätelaitteille.
Jutut samalla verkkoon ja painoon
Kun nopea.media on otettu WordPress-sivuilla käyttöön, voi minkä tahansa artikkelin tai sivun viedä helposti PDF-muotoon. Verkko- ja painojulkaisemiseen ei siis tarvita kahta erillistä prosessia, vaan samat sisällöt voidaan julkaista WordPressistä käsin molempiin kanaviin. Painojulkaisua varten nopea.media-lisäosa tuo mukanaan PDF-lohkot, joilla verkkotekstin saa taitettua helposti printtilukemiseen sopivaksi. PDF-lohkot toimivat WordPressin Gutenberg-tekstieditorissa kuin mitkä tahansa lohkot. Niillä ei kuitenkaan ole vaikutusta artikkelin verkkoversion ulkoasuun, vaan pelkästään PDF- eli painettavan tiedoston ulkoasuun.
Halutessasi toteutamme taiton puolestasi
Painomääritykset voidaan tehdä verkkojuttuihin jo siinä vaiheessa, kun juttu kirjoitetaan sivustolle. Yksinkertaisimmillaan riittää, että lisätään lohko ”PDF-sarakkeet” ja sen sisään laitetaan kaikki sisältö. Tällöin teksti jakautuu PDF-tiedostossa sarakkeisiin. Tutustu tarkemmin artikkelissamme Painettavan artikkelin luominen nopea.medialla siihen, miten verkkojuttu taitetaan painovalmiiksi PDF-tiedostoksi. Yksittäisistä artikkeleista voidaan muutamilla valinnoilla helposti koostaa julkaisu kuten jäsenlehti.
Jos kuitenkin tuntuu, että aikaa tai resursseja julkaisujen koostamiselle ei ole, voimme mielellämme hoitaa työn puolestasi. Erilaisten oppijoiden liitolle syötimme artikkelit heidän WordPress-sivuilleen ja taitoimme ne niin, että juttu näyttää hyvältä niin verkossa kuin painettuna. Aikaa yhden 32-sivuisen jäsenlehden koostamiseen muokkauksineen meni 2-3 työpäivää.
Taiton prosessi oli nopea, sujuva ja luotettava, ja painosta saapunut lehti näytti hyvältä. Pelkkää positiivista.
Sarianna Reinikainen, Eo-liiton toiminnanjohtaja, LukSitko-lehden päätoimittaja
Paluuviite: Toteutimme LukSitko-lehden taiton nopea.medialla - Verkkovaraani
Paluuviite: Näin luot kansilehden nopea.medialla - Nopealehti
Paluuviite: Nopealehti 1/2021 julkaistu - Nopealehti
Paluuviite: Digitaaliset ja painetut julkaisut vuonna 2022 - missä mennään? - Nopealehti
Kommentointi ei ole käytössä.