Siirry suoraan sisältöön

Näköislehtien aika on ohi

Nallekarhu lukee näköislehteä

Yhä useampi lehti siirtyy verkkoon, mutta kannattaako lehden taittamisesta silti luopua kokonaan? Mitkä ovat näköislehden haasteet? Entä minkä takia oikean lehdenteko-ohjelman valitseminen on niin tärkeää?

Digitalisaation seurauksena ei liene yllätys, että yhä useammat lehdet siirtyvät verkkoon ja lehden taitto vähenee. Taitetulle lehdelle löytyy kuitenkin oma lukijakuntansa, jota ei haluta menettää. Aiemmassa tekstissämme vertailimme eri lehdenteko-ohjelmia.

Internetistä löytyy jo tuhansia näköislehtiä. Näköislehti on sähköinen julkaisu internetissä, joka on ulkoasultaan ja sisällöltään samanlainen kuin paperiversio. Näköislehtitekniikkaa käytetään esimerkiksi sanoma- ja aikakauslehdissä, katalogeissa ja kuvastoissa.

Näköislehtien määrä on lisääntynyt, mutta siitä huolimatta niiden lukeminen ei ole vuosien saatossa muuttunut lukijaystävällisemmäksi. Näköislehden tulisi olla yhtä helppolukuinen kuin paperilehti, mutta näin ei kuitenkaan ole. Median käytön lisääntyminen mobiilissa tuo omat haasteensa näköislehden lukemiseen. Näköislehden lukeminen etenkin mobiilissa on haastavaa ja usein sen lukeminen ilman zoomaustyökalua on lähes mahdotonta.

Lisäksi näköislehti on yksi kokonaisuus, jota ei voi jakaa osiin. Tämän takia siitä ei ole mahdollista jakaa vain yhtä tiettyä artikkelia, sen sijaan koko lehti pitää jakaa sosiaalisessa mediassa. Tämän seurauksena lukijoita jää paljon tavoittamatta, koska kohdennettujen artikkeleiden sisältö ei tavoita kohdeyleisöä. Näköislehden huono puoli on myös se, että siinä ei voi laskea lukijamääriä per artikkeli. Tällöin ei saada tärkeää tietoa siitä, minkälainen sisältö kiinnostaa lukijoita ja minkälainen ei.

Miten painettu lehti kannattaa julkaista verkkolehtenä?

Digitaalisen median murroksen keskellä on yhä tärkeämpää julkaista verkkoon sille tarkoitetulla julkaisuvälineellä ja painoon sille tarkoitetulla lehdenteko-ohjelmalla. Oikean julkaisukanavan valinta on kaiken perusta, jotta lukukokemus pysyy positiivisena. Nopea.media WordPress -lisäosa on ratkaisu tähän.

Nopea.media-lisäosan avulla verkkoon julkaistaan normaalina verkkosivuna, joka on paljon käyttäjäystävällisempi näköislehteen verrattuna. Nopea.medialla julkaistut lehdet ovat selkeitä, eikä lukeminen vaadi erillisiä zoomaustyökaluja.  Lehden artikkelit skaalautuvat automaattisesti eri näytöille ja siten lukeminen on helppoa niin kännykällä kuin tietokoneen näytölläkin. Verkossa käytetään pääasiassa yhtä palstaa, jolloin ei tarvitse palata sivun ylälaitaan lukeakseen sisältöä seuraavasta palstasta.

Toisin kuin näköislehdessä, artikkeleita voidaan jakaa ja niiden lukuastetta voidaan seurata. Kukin artikkeli on oma verkkosivunsa, joten se voidaan jakaa erikseen juuri siihen aiheeseen sopivissa sosiaalisen median ryhmissä. Kun artikkeleiden jakaminen on tehty helpoksi, myös lukijat jakavat kiinnostavia artikkeleita ystävilleen sosiaalisessa mediassa ja näin lukijamäärä kasvaa kuin itsestään.

Nopea.media-lisäosalla verkkojulkaisuista voi tehdä painolehden, joka taitetaan automaattisesti valitusta sisällöstä. Kun artikkeleiden lukijamäärät ovat tiedossa, on painolehteen helppoa valita ne kaikkein kiinnostavimmat jutut ja käyttää painolehteä hyvänä kanavana lisätä omien sisältöjen lukijoita myös verkossa. Nopea-media-palvelulla ei tarvitse lisätä kuin ainoastaan painolehteen tehtävät sisällöt kuten kansilehti ja sisällysluettelo. Varsinaisten artikkeleiden taitto syntyy samalla vaivalla kun lehti luodaan verkkoonkin.

Tämä teksti on julkaistu verkossa (https://lehti.nopea.media) ja Nopea.median painetussa asiakaslehdessä (2/2019).

Antoisia lukuhetkiä,

Jesse Kivialho
Toimitusjohtaja, Verkkovaraani

2 kommenttia artikkeliin “Näköislehtien aika on ohi”

  1. Paluuviite: Syksyn Nopealehti julkaistu - Nopealehti

  2. Paluuviite: Saavutettavat julkaisut – mistä on puhe? - Nopealehti

Kommentointi ei ole käytössä.