Siirry suoraan sisältöön

Lehden taitto verkkoon ja painoon – Cora Refinish Oy:n kokemukset nopea.mediasta

Cora Refinish -verkkolehti - kuva autosta

Cora Refinish Oy on nopea.median asiakas vuodesta 2019 lähtien, jolloin veimme yrityksen asiakaslehden verkkoon. Lehden taitto hoituu nopea.medialla verkon lisäksi painoon.

Cora Refinish tarjoaa ratkaisuja teolliseen maalaamiseen sekä ajoneuvojen korjausrakentamiseen. Sen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa automaalaamot, kolarikorjaamot ja muut teollisuuden tuotantolaitokset. Asiakkailleen Cora julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää asiakaslehteä, jossa se esittelee esimerkiksi uusia tuotteitaan ja palveluitaan sekä käyttökohteita.

Kesällä 2020 Coran asiakaslehden ylläpito- ja taittovastuuseen siirtyi uutena Tarja Syrjäaho. Haastattelimme Tarjaa loppuvuodesta 2020 ja kyselimme, mikä hänen kokemuksensa on nopea.mediasta verkkolehden ja painolehden taittotyökaluna.

Aloittelijankin helppo käyttää

Haastatteluhetkellä Tarja oli käyttänyt nopea.mediaa vajaan viiden kuukauden ajan. Hän oli koostamassa juuri toista asiakaslehteään ja oli ehtinyt julkaista parisen kymmentä verkkoartikkelia. WordPressin käyttökokemusta hänellä oli jonkin verran entuudestaan, mutta Gutenberg-editori oli hänelle uusi.

Nopea.media oli minulle helppo ottaa käyttöön. Koen sen tosi selkeäksi, loogiseksi ja käteväksi. Jäin silloin kesällä yksinäni lehden taittoa hoitamaan, mutta onnistuin kuitenkin ihan hyvin löytämään ratkaisut.

Tarja totesi, että WordPressin hallintapaneelin tuntemisesta on etua nopea.median käyttöönotossa, koska tällöin sisällöntuotannon toiminnallisuudet, näkymä ja peruslogiikka ovat tuttuja. Hän kuitenkin uskoo, että työkalun käytön oppii nopeasti silloinkin, jos kokemusta WordPressistä ei entuudestaan ole.

Nopea.media on sen verran selkeä, että uskon, että WordPress-aloittelijakin oppii sitä helposti käyttämään.

Lehden taitto verkkoon - Cora Refinish -verkkolehden etusivu

Lehden taitto verkkoon ja painoon samalla alustalla

Nopea.medialla artikkelit julkaistaan verkossa WordPress-sivustona, joka on responsiivinen eli skaalautuu automaattisesti kaikille laitteille. Toisin kuin näköislehdissä, WordPress-verkkolehdessä lukukokemus on siis hyvä riippumatta siitä, lukeeko artikkelia kännykällä vai koneella.

Cora pystyy jakamaan yksittäisiä artikkeleita esimerkiksi somessa sekä seuraamaan verkkolehdessä vierailleiden kävijäanalytiikkaa. Verkkolehden jutut on mahdollista helposti hakukoneoptimoida WordPressillä, jolloin näkyvyyttä pystyy kasvattamaan, kun lukijaksi päätyy muitakin kuin valmiiksi vastaanottajalistalla olevia. Verkossa juttuja voi myös helposti linkittää keskenään ja niitä voi selailla aihealueittain.

Painolehdet syntyvät nopea.median lisäosan avulla verkkoartikkeleista suoraan WordPressin tekstieditorissa. Jutuissa voi jo verkkoon lisättäessä käyttää painoon optimoituja lohkoja, jolloin painettavan lehden taitto syntyy muutamalla valinnalla. Koko julkaisuprosessiin tarvitaan siis vain yksi alusta ja lopputuloksena on kumpaankin mediaan optimoidut, edustavat sisällöt. Cora säästää työn määrässä ja kustannuksissa, mutta tavoittaa silti asiakkaansa vähintään yhtä hyvin tai paremmin kuin esimerkiksi InDesignin ja näköislehden yhdistelmällä.

Tarjalle painettavan lehden taitto on uusi aluevaltaus, eikä hän ole aikaisemmin käyttänyt muita taittotyökaluja kuten perinteisesti painojulkaisemisessa suosittua InDesignia.

Tekemällä olen lähtenyt opettelemaan ja on tämä ollut tosissaan aloittelijallekin oikein toimiva ratkaisu. Olen ollut tyytyväinen nopea.median selkeyteen ja nopea.mediaan työkaluna.

Tarja Syrjäaho, Cora Refinish Oy

Verkkojutuista syntyvä painolaatuinen PDF-julkaisu on sellaisenaan valmis lähetettäväksi painotaloon. Cora julkaisee asiakaslehtiensä PDF-versiot myös verkkosivuillaan varsinaisen verkkolehden ohella. Jos joku vaikka haluaa silmäillä printtilehden sisällöt sillä tapaa tai ladata PDF:n itselleen.

Cora Refinish Oy:n asiakaslehden PDF-taitto

Painolehden taittoon riittää muutaman lohkon käyttäminen

Nopea.median WordPress-lisäosa tuo mukanaan 14 eri lohkoa, joilla painettavan lehden ulkoasun voi määrittää WordPressin tekstieditorissa. Kaikkia lohkoja ei suinkaan tarvitse käyttää, vaan jo muutaman eri vaihtoehdon hyödyntäminen riittää edustavan painotaiton aikaansaamiseksi.

Tarja itse käyttää eniten lohkoja ”PDF kuva & sisältö” sekä ”PDF sarakkeet”, jolla tekstin saa PDF-näkymässä jaettua 2-3 sarakkeeseen.

Tykkään käyttää ”kuva & sisältö” -lohkoa kuvien lisäämiseen, koska sillä saa muutettua kuvan kokoa. Toki olen käyttänyt myös esimerkiksi infoboksia ja sisällysluettelon lohkoja. Pikku hiljaa tarkoitus on tutustua myös uusiin lohkoihin, joita työkaluun on viimeisimmän päivityksen jälkeen tullut.

Suosittelen nopea.mediaa etenkin sen helppokäyttöisyyden, selkeyden ja nopean haltuunoton vuoksi. Olemme olleet tyytyväisiä niin käyttöön kuin lopputuloksiin. Myös tekninen tuki on toiminut hyvin – vastaus on saatu aina nopeasti tarvittaessa!

Tarja Syrjäaho, Cora Refinish Oy

1 kommentti artikkeliin “Lehden taitto verkkoon ja painoon – Cora Refinish Oy:n kokemukset nopea.mediasta”

  1. Paluuviite: Nopealehti 1/2021 julkaistu - Nopealehti

Kommentointi ei ole käytössä.