Siirry suoraan sisältöön

Painettavan julkaisun kuten lehden luominen nopea.median lisäosalla

Nopea.medialla luodut painetut julkaisut - jäsenlehdet

Tässä artikkelissa käymme vaihe vaiheelta läpi sen, miten verkkosisältö viedään painetuksi julkaisuksi nopea.median lisäosan avulla.

Painovalmiin PDF-tiedoston luominen nopea.medialla on helppoa. Käymme seuraavassa läpi ne viisi vaihetta, joilla teet verkkosisällöstäsi PDF:n, jonka voit lähettää painoon, tulostaa itse tai jaella halutessasi verkossa. Prosessi koostuu viidestä osasta: 1. Luo julkaisu, johon kokoat haluamasi sisällöt 2. Luo sisällöt verkkoon 3. Valitse PDF-asetukset 4. Tee tarvittavat lisäykset kuten sisällysluettelo 5. Tarkista, viimeistele ja julkaise.

1. Luo julkaisu, johon kokoat haluamasi sisällöt

Aloita luomalla julkaisu, eli painoa varten tuleva kokonaisuus, johon linkität kaikki haluamasi sisällöt. Julkaisun luominen on yksinkertaista ja se tapahtuu WordPressin ohjausnäkymän kohdassa ”Publications” (suomenkielisessä käyttöliittymässä ”Julkaisut”).

  • Julkaisut –> klikkaa ”Lisää uusi” (Publications > Add New)
Julkaisun luominen nopea.medialla - lisää uusi
  • Valitse julkaisulle nimi (esimerkiksi ”Nopealehti 1/2020”)
Julkaisun teko nopea.medialla - lisää otsikko
  • Valitse Julkaise-laatikosta (Publish) kohta ”Luo PDF-tiedosto” (”Generate PDF”) ja tallenna tai julkaise. Kun klikkaat ”julkaise”, julkaisu tulee määriteltyyn osoitteeseen (esim. lehti.nopea.media/blog/publications/julkaisun-nimi) ja pääset esikatselemaan sitä. Julkaisu ei kuitenkaan nouse automaattisesti esimerkiksi etusivullesi kuten blogipostaus. Voit siis huoletta julkaista sen, vaikka se ei olisikaan valmis.
Luo PDF-julkaisu nopea.medialla

2. Luo sisällöt verkkoon

Luo sisältöä kuten blogiartikkeleita WordPress-sivuillesi. Sisällön luot aivan kuten yleensäkin WordPressin tekstieditorissa. Painoa varten nopea.media tuo kuitenkin tarjolle omat lohkonsa, joita sinun kannattaa käyttää, jotta sisältö on optimoitu painoon.

Nämä lohkot ovat nimeltään ”PDF Blocks” ja niistä löydät kattavan ohjeen artikkelissamme painettavan artikkelin luominen nopea.media-lisäosalla. Hyödynnä siis näitä lohkoja jo luodessasi artikkelia verkkoon. Yksinkertaisimmillaan riittää, että aloitat artikkelin valitsemalla lohkon ”PDF Columns” (”PDF sarakkeet”) ja sijoitat kaiken sisällön kyseisen lohkon sisään. Kullekin lohkolle voit määritellä tarvittaessa asetuksia. Esimerkiksi PDF Columns -lohkon asetuksista määrität palstojen lukumäärän. Lohkoasetukset näkyvät editorin oikeassa sivupalkissa, kun lohko on valittuna.

Sen sijaan, että luot uusia sisältöjä, voit toki käyttää myös jo olemassa olevia. Päivitä tällöin artikkelien sisällöt raahaamalla ne PDF lohkojen sisään.

3. Valitse PDF-asetukset

Seuraavaksi valitset kullekin julkaisuun tulevalle artikkelille tekstieditorissa Nopea.media-sivupalkista muutaman määrityksen, jotta painolaatuinen PDF-tiedosto generoituu artikkelistasi automaattisesti. Käytännössä valitset vähintään kohdat ”Generate PDF” ja PDF quality ”Print” sekä otsikon sijainnin (Heading position) ja julkaisun, johon haluat artikkelin lisätä (Publications). Valitse myös teema, joka määrittää artikkelin fonttien ja värityksen ulkoasun. Tutustu tarkemmin käytössä oleviin ulkoasuteemoihin.

Myös PDF-asetuksiin löytyy tarkempi ohje painettavan artikkelin luomista käsittelevässä artikkelissamme (kohdassa ”Taitetun PDF-tiedoston asetukset”).

4. Järjestä artikkelit ja tee tarvittavat lisäykset kuten sisällysluettelo

Artikkelien järjestäminen ja alatunnisteet

Kun olet luonut julkaisuun tulevat sisällöt ja lisännyt ne PDF-asetuksissa julkaisuun, näet ne listana kyseisen julkaisun alla (Julkaisut –> luomasi julkaisu –> Julkaisut/Posts). Tässä näkymässä voit raahata artikkelit oikeaan järjestykseen. Artikkelirivin perässä näkyvää kynän kuvaa klikkaamalla pääset tarvittaessa muokkaamaan artikkelia.

Samassa paikassa pääset lisäämään julkaisun alatunnisteet (Settings –> Odd Pages Footer ja Even Pages Footer). Voit siis lisätä omat tunnisteensa parillisille ja parittomille sivuille.

Tallenna aina muutokset klikkaamalla oikeassa reunassa ”Päivitä” (tai tallenna luonnos).

Sisällysluettelon tai PDF:n lisääminen

Painettuun julkaisuun tulee monesti myös muutama sivu, joita verkossa ei julkaista. Tällaisia ovat esimerkiksi sisällysluettelo tai PDF-tiedosto, kuten kansilehti tai mainos. Lue toisessa artikkelissamme ohjeet siihen, miten lisäät julkaisuun PDF-tiedoston.

Sisällysluettelon lisäät käyttämällä nopea.median PDF-lohkoja ”Sisältötaulukko” (Table of content), ”Sisältötaulukon tekstialue” (Table of content text area) ja ”Listaussäiliö” (Listing Container).

  1. Luo uusi tyhjä artikkeli tavalliseen tapaan WordPressin tekstieditorissa (Artikkelit –> Lisää uusi)
  2. Valitse lohko ”Sisältötaulukko”. Sen sisään voit valita lohkon ”Listaussäiliö”, johon listaat sivut ja sisällöt oikeassa järjestyksessä.
  3. Lisää tarvittaessa myös lohko ”Sisältötaulukon tekstialue”, johon voit lisätä tekstiä ja kuvia

5. Tarkista, viimeistele ja lähetä painoon

Esikatsele PDF-julkaisuasi klikkaamalla julkaisun sivulla kohtaa ”Preview PDF” (”Esikatsele PDF-tiedostoa”). Jos painike ei ole aktiivisena, päivitä julkaisu ensin klikkaamalla ”Update”.

Kun kaikki on kunnossa, on PDF valmis lähetettäväksi painoon!

Katso videoltamme kohta kohdalta ohjeet siihen, miten luot responsiivisen verkkolehden WordPress-sivustona ja sen sisällöistä painoon optimoidun julkaisun.

3 kommenttia artikkeliin “Painettavan julkaisun kuten lehden luominen nopea.median lisäosalla”

  1. Paluuviite: Näköislehti vs. verkkolehti – saavutettava jäsenlehti Eo-liitolle

  2. Paluuviite: Lehden taitto verkkoon ja painoon - Miksi Cora käyttää nopea.mediaa

  3. Paluuviite: Painettavan artikkelin luominen nopea.median WordPress-lisäosalla

Kommentointi ei ole käytössä.