Siirry suoraan sisältöön

Painettavan artikkelin luominen nopea.median WordPress-lisäosalla

PDF-artikkelin luominen nopea.median PDF-lohkoilla

Aloita jutun kirjoittaminen WordPressissä tuttuun tapaan lisäämällä uusi artikkeli tai sivu ja määrittämällä sille otsikko. Lisää sitten sisältökenttään ensimmäinen lohko joko vasemman ylänurkan tai sisältöalueen plusmerkistä (+). Jos haluat tuottaa artikkelista PDF-version sähköistä jakelua tai painattamista varten, käytä lohkoina nopea.median PDF Blocks -kategoriasta löytyviä vaihtoehtoja.

PDF Blocks -kategoriasta löydät kaikki nopea.median lohkot

PDF sarakkeet (PDF Columns)

  • Perussisältökenttä, jossa sisällön saa jaettua 1-3 palstaan
  • Tämän lohkon voi halutessaan valita näkymään vain pdf-tiedostossa (ei verkkoartikkelissa) –> lohkon asetuksista ”näytä vain pdf-tiedostossa”

PDF sarakkeen koko (PDF Columns image)

  • Sisältökenttä, jonka voi jakaa 2-3 palstaan ja johon tulee oikeaan ylänurkkaan kuva.
  • Jos sisältökenttä on 3 palstaa, tulee kuva 2 palstan levyisenä ja jos sisältökenttä on 2 palstaa, tulee kuva 1 palstan levyisenä.
  • Kuvan kokoa voi muuttaa

PDF kuva & sisältö (PDF Image & Content)

  • Lohko, jolla saa kuvan ja sisällön vierekkäin tai allekkain
  • Kuvan sijainti (oikea/vasen/ylhäällä)
  • Kuvan koko säädettävissä

Sisältötaulukko, Listaussäiliö ja Listaus elementti + Sisältötaulukon tekstialue (Table of content, Listing containet, Listing ite + Table of content text area)

  • Lohkot, joilla luot sisällysluettelon
  • Lisää ensin sisältötaulukko, sen sisään listaussäiliö ja säiliöön yksittäiset sisällysluettelon rivit eli listauselementit
  • Käytä sisältötaulukon tekstialuetta, jos haluat lisätä sivulle luettelon lisäksi muita sisältöjä

PDF välistys (PDF Spacer)

  • Lisää tilaa lohkojen väliin (korkeus säädettävissä)

PDF infolaatikko (PDF Info box)

  • Sisältökenttä, jonka saa korostettua taustavärillä tai reunuksella
  • Tyyli ja koko muutettavissa

PDF 2 saraketta (PDF 2 Columns)

  • 2 erillistä sisältökenttää, jotka tulevat kumpikin yhteen palstaan
  • Palstojen leveys säädettävissä

PDF sivunvaihto (PDF Page break)

  • Sivun vaihto

PDF sarakkeen vaihto (PDF Column Break)

  • Palstan vaihto (käytettävissä PDF sarakkeet ja PDF sarakkeen koko -lohkoissa

Kiinteä lohko (Fixed block)

  • Kiinteä ala- tai ylätunniste sivulle

Verkkolohko (Web block)

  • Sisältö näkyviin vain verkkoartikkeliin (ei PDF:n)

PDF otsikko (PDF Title)

  • Käytä kansilehden otsikkoalueita varten
  • Otsikon koko ja taustaväri säädettävissä

Normaalien WordPress-lohkojen käyttäminen

PDF-lohkojen lisäksi voit käyttää ainoastaan seuraavia WordPress-lohkoja:

  • Kappale
  • Otsikko
  • Lista
  • Lainaus
  • Taulukko
  • Kuva
  • Erotin
  • Koodi

Kaaviot / M-Chart

Voit myös lisätä kaavioita PDF-artikkeliin ja julkaisuun M-Chart lisäosan avulla. M-Chartin lyhytkoodit toimivat ja tulostuvat PDF-tiedostoon.

Muut lyhytkoodit eivät toimi.

Käsittele sisältöä lohkoina

Jokaiselle tekstin osalle on oma erillinen lohko. Artikkelia voidaan siis työstää niin sanotusti ”pala kerrallaan”.

Lohkonavigoinnista näet kaikki lisäämäsi lohkot sekä niiden järjestyksen. Voit myös siirtyä haluamaasi lohkoon klikkaamalla.

Lohkoja voi laittaa myös sisäkkäin, Tätä voi hyödyntää esimerkiksi silloin kun tekstiä kirjoitetaan päälohkon alle (PDF Columns) tai kahteen palstaan käyttäen PDF 2 Columns-lohkoa.

Gutenberg ohje lohkonavigointi
Gutenberg ohje erilliset lohkot

Lohkoa klikkaamalla saat esiin lohkon asetukset. Ne tulevat reunavalikkoon oikealle puolelle.

Esimerkkikuvasta näet, että voit muokata esimerkiksi PDF Columns-lohkon ylä- ja alamarginaaleja, palstojen määrää, tekstin asettelua ja laittaa sisällön alkamaan uudelta sivulta. Vastaavasti samasta paikasta muillekin lohkoille löytyy niihin liittyvät asetukset, esimerkiksi kuvalohkoille kuvan koko ja infolaatikolle tausta ja reuna-asetukset.

Taitetun PDF-tiedoston asetukset

Lisäosa tuo mukanaan tekstieditoriin myös Nopea.media-valikon, joka löytyy oikeasta reunasta asetusvalikon vierestä. Tästä Nopea.media-valikosta käsin pääset luomaan PDF-tiedoston ja säätämään sille haluamasi asetukset. Täällä pääset myös valitsemaan mihin julkaisuun artikkeli lisätään.

Kaikkia kohtia ei tarvitse säätää – jos haluat luoda artikkelista PDF-tiedoston, tärkeintä on, että valitset:

  1. Kohdan ”Luo PDF-tiedosto”, jotta PDF generoituu
  2. Haluamasi PDF-laadun (painolaatu tarjolla tuotteissa Pro 2 ja Pro 4)
  3. Otsikon sijoituksen (pääkuvan alla tai päällä)
  4. Haluamasi ulkoasuteeman (Guide Book, Magazine tai Accessible – ilmaisessa tuotteessa tarjolla Magazine)

Lisäksi voit säätää esimerkiksi PDF-sivun marginaaleja ja artikkelikuvan kokoa sekä lisätä sivulle taustakuvan. Voit myös liittää julkaisuun erillisen PDF-tiedoston esimerkiksi kansilehteä tai mainosta varten.

Asetukset eriteltynä

Ensimmäisenä ylimpänä on valinta ”Luo PDF-tiedosto”, josta valitsemalla luodaan uusi PDF-tiedosto artikkelista aina, kun klikataan ”Tallenna luonnos” tai ”Päivitä” nappeja.

Näytä alatunniste tarkoittaa sitä, että julkaisun asetuksissa syötettävä alatunniste näytetään tässä artikkelissa. Alatunnisteessa voi olla tekstiä ja/tai sivunumero. Alatunniste tulee näkyviin vain koko julkaisua luotaessa, ei silloin kun esikatselet yhtä artikkelia.

Jos sinulla on nopea.median räätälöity palvelu tai Pro 2 tai Pro 4 -tilaus, voit luoda artikkelista painolaatuisen PDF:n (PDF-laatu Print), johon kuvat tulevat täysikokoisina ja tiedostoon tulee mukaan leikkuuvarat ja -merkit. Toinen vaihtoehto on Web-laatu, jossa kuvat ovat pienempiä ja tiedostoissa ei ole leikkuuvaroja. Web-laatu on tiedostokooltaan huomattavasti pienempi. Se soveltuu siten paremmin, jos tiedostoa halutaan jakaa verkossa tai sähköpostin välityksellä tai sitä halutaan tulostaa omalla tulostimella. Tällöin leikkuuvarat eivät sotke asetuksia. Huom! Lisäosan ilmaiseen ja Basic-versioon kuuluu web-laatu. Ammattimaista painattamista varten suosittelemme Pro 2 tai Pro 4 -tuotetta.

Lisää PDF-sivu -valinnasta saat lisättyä erikseen taittamasi PDF-sivun osaksi julkaisua (esim. kansilehti tai koko sivun mainos). Jos artikkeliin ladataan PDF-sivu, artikkelin PDF-versioon tulee näkyviin vain kyseinen lisätty tiedosto, ei muut mahdollisesti lisätyt sisällöt. Katso täältä tarkemmat ohjeet PDF-tiedoston kuten kansilehden luomiseen ja lisäämiseen.

Artikkelin pääotsikon paikaksi (otsikon sijoitus) voit valita joko artikkelikuvan päällä (on top of main image) tai artikkelikuvan alapuolella eli artikkelikuvan jälkeen (under main image). Jos et lisää artikkelikuvaa tai valitset, että sitä ei näytetä sivulla, näkyy pääotsikon taustalla väri, kun valintana on ”on top of main image”.

PDF ulkoasun asetukset -kohdasta voit halutessasi säätää sivun marginaaleja (oikean, vasemman, ylä- ja alareunan marginaalit).

Image size -kohdasta voit valita artikkelikuvalle koon suhteessa sivukokoon eli sen, miten suuren osan sivusta kuva täyttää. Vaihtoehtoja ovat neljäsosa, kolmasosa, puolikas, kaksi kolmasosaa, kolme neljäsosaa ja koko sivun kuva. Show Featured Image -kohdasta voit valita, näytetäänkö pääkuvaa ollenkaan PDF-tiedostossa.

Pääotsikon kokoa ja tyyliä voit muokata kohdista Heading Size ja Heading Style. Voit valita, että otsikko piilotetaan kokonaan (hide heading) tai että otsikolla on alleviivaus (underline). Näitä valintoja varten otsikon sijainniksi pitää valita pääkuvan alapuolella.

Valitse teema -kohdasta voit valita teeman, jota haluat artikkeleissasi käyttää. Teemat ovat valmiiksi mietittyjä kokonaisuuksia, jotka vaikuttavat mm. otsikoiden värityksiin, fontin kokoon eri otsikko- ja sisältötasoilla, fonttiin ja muihin vastaavantyyppisiin asetuksiin. Läpi julkaisun kannattaa käyttää samaa teemaa. Lisäosan ilmaisversiossa on käytettävissä teema ”Magazine”, muissa tuotteissa kaikki teemat ovat saatavilla. Täysin räätälöityyn palveluun voimme luoda täysin yksilöllisen teeman. Tutustu tarkemmin käytössä oleviin teemoihin.

Taustakuva-kohdasta voit lisätä halutessasi artikkelillesi taustakuvan.

Kohdassa ”Julkaisut” voi valita sen, mihin julkaisuun kyseinen artikkeli lisätään. Jos et ole vielä luonut julkaisuja, pääset luomaan ne vasemman reunapalkin ”julkaisut”-otsakkeen alta. Katso tarkemmat ohjeet julkaisujen luomiseen. Nopea.median lisäosan ilmaisversio ei tue julkaisujen luomista. Kaikilla muilla nopea.median paketeilla pääset luomaan julkaisuja.

Artikkelikuvan lisääminen

Lisää artikkelikuva asiakirjan asetuksista kohdasta ”artikkelikuva”. Artikkelikuva näkyy artikkelin pääkuvana teeman mukaisesti verkossa. PDF-versioon voit erikseen valita, haluatko että pääkuva näkyy siellä vai ei.