Siirry suoraan sisältöön

Näin lisäät PDF-tiedoston nopea.medialla tehtävään julkaisuun

Miten lisäät PDF-tiedoston nopea.medialla tehtävään julkaisuun

Nopea.medialla taitat verkkosisällöstä painovalmiita julkaisuja kuten lehtiä, oppaita ja raportteja. Voit koota painojulkaisut yksinomaan verkossa julkaisemistasi sisällöistä kuten blogipostauksista, mutta halutessasi voit sisällyttää julkaisuun myös muualla tuotettuja PDF-tiedostoja. Esimerkiksi omaan painettuun Nopealehteemme lisäämme kansilehden sekä takakannen mainoksen PDF-tiedostoina.

Jotta PDF-tiedosto näkyy julkaisussa oikein, täytyy tiettyjen määritysten olla kunnossa. PDF:n tulee olla tallennettu oikeana versiona (1.4), sillä uudempien versioiden pakkausmenetelmä ei ole yhteensopiva nopea.media-lisäosan kanssa. Niinikään tiedoston mittasuhteiden ja resoluution tulee olla oikeat. Luonnollisesti tärkeää on myös muistaa määrittää tiedostolle oikea väriavaruus (CMYK), jotta värit toistuvat painettuna halutunlaisina. Nopea.mediassa leikkuuvarojen (bleed) koko on 10mm, eli A4-sivun koko pitää olla 230x317mm (A4 ilman leikkuuvaroja on 210x297mm).

Seuraavassa käymme läpi tiedoston viemisen edullisesta Affinity Photo -ohjelmasta PDF-tiedostoksi. PDF:n voi toki tehdä myös esimerkiksi Adoben ohjelmilla (InDesign, Illustrator, Photoshop), jolloin vaiheet ovat hieman erilaiset, mutta väri- ja kokomääritykset ovat samat. Käytämme esimerkkinä Affinity Photo ohjelmaa, koska sen saa ostettua alle 60€ kertamaksulla verrattuna kuukausihintaisiin ja kalliimpiin Adoben ohjelmiin.

Painojulkaisuun tulevan PDF:n värimääritykset

Painettavaksi tarkoitetut julkaisut vaativat niin kutsutun CMYK-väriprofiilin. Digitaalisena julkaistujen sisältöjen väriprofiili on aina RGB ja näin on oletuksena myös esimerkiksi valokuville (kameroissa käytössä usein AdobeRGB tai sRGB). RGB (red, green, blue) -väriprofiili perustuu siihen, että näytön sisällä olevat valonlähteet luovat halutun värin sekoittamalla punaista, vihreää ja sinistä. Kuitenkin, kun värejä sisältävä tiedosto lähetetään painoon, tulisi sen olla CMYK-muodossa, jotta värit tulostuvat oikeanlaisina.

CMYK on lyhennys värejä tarkoittavista sanoista Cyan, Magenta, Yellow ja Key/Black. Painolaite luo kuvat ja tekstit yhdistelemällä CMYK-värien musteita tai muita konkreettisia väriaineita määritellyissä osuuksissa. Monissa pöytätulostimissa on sisäänrakennettu ohjelma, joka muuntaa RGB-värit CMYK-väreiksi, joten jos tiedosto tulostetaan itse, ei CMYK-määritystä kannata tehdä.

Painojulkaisuun tulevan PDF:n kokomääritykset

Jotta PDF-tiedosto näkyy julkaisussa oikean kokoisena, eli täyttää sivun reunasta reunaan, tulee sen olla tietyn kokoinen. Tähän kokoon vaikuttavat tiedoston resoluutio (DPI) ja koko (px x px). Resoluutio eli DPI (dots per inch) tai PPI (pixels per inch) määrittää kuvan tarkkuuden eli sen, miten monta pistettä tai pikseliä per tuuma kuvassa on. Eli mitä korkeampi DPI, sitä tarkempi kuva. Toisaalta tarvittava resoluutio riippuu siitä, mikä on alkuperäisen kuvan koko ja lopputuotteen haluttu DPI laatu.

Jakamalla pikselimäärän DPI:llä, saat tuumakoon, ja sen jälkeen tuumat pitää muuntaa millimetreiksi. Tässä laskuri, jolla saat muunnettua pikseleitä millimetreiksi eri resoluutioilla eli DPI-arvoilla.

Määritysten säätäminen

Paras tapa varmistua siitä, että määritykset ovat oikein, on aloittaa luomalla uusi asiakirja ja tekemällä määritykset siihen valmiiksi.

Jos siis teet painoon tarkoitetun PDF-tiedoston tai kuvan, säädä väriavaruus CMYK-muotoon. Säädä myös tiedoston koko valmiiksi oikein. Affinity Photossa tämä tapahtuu seuraavasti:

  • Avaa Affinity Photo ja valitse uusi asiakirja (New Document)
  • Määritä kohdat kuten alla
    • Type: Print (Press-Ready)
    • Document Units: Pixels
    • Colour Format: CMYK/8
    • Colour Profile: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004) *
    • Page Width: 1306 px **
    • Page Height: 1800 px **
    • DPI: 144 **

* Väriprofiili saattaa myös vaihdella painotaloittain. Varmista tarvittaessa painostasi oikea väriprofiili.
** Näillä säädöillä saadaan kuva 144 DPI:n tarkkuudella, joka on A4 (210×297 mm) koossa ja jossa on nopea.median vaatimat 10mm leikkuuvarat eli kuvan koko on millimetreissä leikkuuvaroineen 230x317mm.

Affinity Photo - uuden dokumentin määritykset PDF-tiedostoon
  • Klikkaa ok
  • Luo dokumentti (esim. lisää kansilehteen taustakuva ja sen päälle otsikot)
    • Varmista, että väriprofiili säilyy oikeana. Käytössä olevan väriprofiilin näet vasemmasta yläreunasta klikkaamalla käden kuvaa
  • Kun dokumentti on valmis, vie se PDF-muotoon kohdasta File –> Export:
    • Valitse tiedostomuodoista ”PDF”, preset ”PDF (for print) ja rastita ”Don’t export layers hidden by Export persona”. Klikkaa ”More”
  • Valitse avautuvassa ikkunassa Compatibility: ”PDF 1.4 (Acrobat 5)”. Valitse myös ICC Profiili ”Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)”
  • Sulje ikkuna valitsemalla ”Close”, niin pääset takaisin vientinäkymään. Varmista, että Raster DPI on 300 ja klikkaa ”Export”

PDF-tiedoston lisääminen nopea.media-julkaisuun

Kun PDF on luotu oikein määrityksin, on sen lisääminen nopea.medialla tehtävään julkaisuun yksinkertaista. PDF lisätään uuteen artikkeliin, johon ei tule muuta sisältöä. PDF liitetään vastaavaan tapaan kuin esim. kuvatiedosto.

  1. Luo uusi artikkeli WordPressin ohjausnäkymässä kohdassa ”Artikkelit” –> ”Lisää uusi” (Posts –> Add New)
  2. Kirjoita artikkelille otsikko (esim. ”Kansilehti 1/2020”). Tämä otsikko ei tule näkyviin muualle kuin ohjausnäkymääsi.
  3. Mene nopea.media-valikkoon hallintanäkymäsi oikeassa reunassa.
  4. Valitse tutut määritelmät painoa varten (”Generate PDF”, PDF Quality = ”Print”, Heading position = kumpi vain, Select theme = kumpi vain, Publications = julkaisu, johon PDF tulee).
  5. Valitse lisättävä PDF kohdasta Add PDF Page –> ”Upload PDF”
    • Upload files –> Select files –> Select
  6. Tallenna luonnos ja esikatsele sivun generoimaa PDF-tiedostoa (”View PDF”)

PDF:n pitäisi näkyä nyt oikeanlaisena esikatseluikkunassa. Määritä vielä artikkelin sijainti oikein julkaisussasi (publication). Artikkelia itseään ei tarvitse julkaista, vaan se saa jäädä luonnokseksi.

3 kommenttia artikkeliin “Näin lisäät PDF-tiedoston nopea.medialla tehtävään julkaisuun”

  1. Paluuviite: Painettavan julkaisun kuten lehden luominen nopea.median lisäosalla

  2. Paluuviite: Näin luot kansilehden nopea.medialla - Nopealehti

  3. Paluuviite: Painettavan artikkelin luominen nopea.median WordPress-lisäosalla

Kommentointi ei ole käytössä.