Siirry suoraan sisältöön

Nopea.media julkaistu lisäosana! Tutustu ja ota käyttöön

nopea.median WordPress-lisäosa julkaistu

Miten nopea.media toimii

Nopea.media on palvelu, jolla sisällöt voi taittaa suoraan verkkosivuilta painoon. Se mahdollistaa sisällöntuotannon sekä digiin että printtiin samasta alustasta käsin ja niin, että verkossa julkaistaan verkkolukemiseen sopivalla tavalla ja painettuna painojulkaisuille optimoidulla taitolla.

Nopea.median lisäosa ”Print PDF Generator and Publisher” on ladattavissa kaikille WordPress-sivuille. Se tuo mukanaan PDF-lohkot, joilla verkkoartikkeleiden ulkoasun saa muotoiltua painojulkaisuun sopivaksi. PDF-lohkot löytyvät WordPressin Gutenberg-tekstieditorista ja niitä voi käyttää samaan tapaan kuin mitä tahansa tekstieditorin lohkoja.

Lisäosa tuo tekstieditoriin myös ”Nopea.media”-valikon, josta voi valita PDF:n ulkoasuteeman sekä esimerkiksi pääkuvan ja otsikon sijoittelun ja sen, mihin julkaisuun kyseinen artikkeli lisätään. Useammasta artikkelista koostuvat julkaisut kuten lehdet luodaan hallintapaneelin vasempaan valikkoon ilmestyvän ”Julkaisut”-otsakkeen kautta. Katso tarkempi erittely lisäosan mukana tulevista PDF-lohkoista ja Nopea.media-valikosta. Katso myös, miten artikkelit koostetaan julkaisuksi.

Miksi sinun kannattaa ottaa lisäosa käyttöön

Lähes kaikki organisaatiot julkaisevat jo sisältöjä digitaalisesti. Myös painettu media on läsnä monilla ja painettujen julkaisujen arvo on yhä voimissaan. Monesti kuitenkin joko verkkojulkaisujen luettavuudessa, painojulkaisujen kustannuksissa, julkaisuprosessin helppoudessa tai kaikissa näissä on toivomisen varaa.

Case 1: Käytät verkkojulkaisemiseen näköislehteä

Perinteinen keino viedä julkaisut kuten asiakas- ja jäsenlehdet verkkoon on ollut tuottaa niistä niin sanottu näköislehti, eli skannattu versio paperilehdestä, joka on ulkoasultaan täysin painolehteä vastaava. Näköislehtien tuottamiseen tarkoitettua palvelua tarjoavat muun muassa Flipeco ja Issuu. Vaikka tällaisten näköislehtienkin saatetaan väittää esimerkiksi toimivan mobiilissa ja olevan vuorovaikutteisia, on totuus harvoin näin.

Painoon suunniteltu taitto ei sovellu verkkoon sellaisenaan. Ihmisten mieltymys lukea artikkeleita on erilainen verkossa kuin painettuna. Verkossa suositaan ennemmin lyhyehköjä juttuja kuin pitkiä reportaaseja. Ennen kaikkea verkossa tekstiä vieritetään mieluiten vain yhteen suuntaan: alaspäin. Näköislehden lukeminen ruudulla – etenkin mobiilissa – vaatii poikkeuksetta zoomaamista ja ylös-alas vierittämistä.

Jos taas hyödynnät nopea.mediaa, voit julkaista juttuja verkossa saavutettavalla ja käyttäjäystävällisellä tavalla. Lehdelle tai muulle julkaisulle voidaan toteuttaa oma WordPress-sivusto, jos sellaista ei vielä ollut, ja voit kirjoittaa artikkelit sinne verkkoon optimoidusti. Tällaisessa verkkolehdessä voit hyödyntää digin mahdollisuuksia kuten vuorovaikutteisuutta, hakukoneoptimointia ja analytiikkaa. Yksittäisiä juttuja on helppo lajitella kategorioihin, linkittää, hakea ja jakaa eteenpäin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Voit myös hyödyntää digiformaatteja kuten videota ja audiota eikä kuvien käyttöä tarvitse rajoittaa tiettyyn sivumäärään. Sinun ei tarvitse luopua painolehdestä tai yhden sisällöntuotantoprosessin taktiikasta. Siirrät vain ajatuksen ”printistä digiin” kohti ”digistä printtiin”.

Case 2: Käytät painojulkaisemiseen esim. Adoben tuotteita tai et vielä tuota painettua materiaalia

Ehkä sinulla on jo edellä mainitunlainen responsiivinen ja saavutettava verkkolehti, -opas tai -raportti. Tai kirjoitat uutisia ja muita artikkeleita yrityksesi blogiin. Et kuitenkaan tuota julkaisusta painettuja versioita, tai jos tuotat, ne tehdään erillisellä ohjelmalla kuten InDesignilla. Tällöin painetun tuotteen tekeminen on usein erillinen prosessinsa ja vaatii kenties toisen kyseiseen tuotteeseen perehtyneen tekijän.

Painetuilla tuotteilla on yhä paikkansa sisältömarkkinoinnissa. Niillä voidaan tavoittaa sellaisia henkilöitä, jotka verkossa jäävät saavuttamatta. Osa lukijoista tykkää myös selailla sisältöjä konkreettisesti ja esimerkiksi messuilla jaettava esite auttaa jäämään mieleen.

Nopea.median avulla voit jatkaa verkkojulkaisemista hyväksi havaitsemallasi tiellä ja hyödyntää niitä samoja huolella laadittuja sisältöjä painoa varten. Voit valita esimerkiksi asiakaslehteä varten suosituimmat tai tiettyyn teemaan sopivat verkkoartikkelit ja koostaa niistä lehden seuraavan painetun numeron. Lisäosan avulla teet julkaisut helposti suoraan sivujen hallintapaneelista ilman erillistä ohjelmaa. Voit myös luoda PDF- tai painettuja tiedostoja yksittäisistä artikkeleista esimerkiksi asiakastapaamisessa tai messuilla jaettavaksi.

Case 3: Etsit kustannustehokkaampaa tapaa julkaista sekä verkkoon että painoon

Painojulkaisuja kuten asiakas- ja jäsenlehtiä saatetaan lakkauttaa, sillä ne syövät liian ison osan viestintään ja markkinointiin varatusta budjetista ja resursseista. Koetaan myös, että painettu tuote ei ole ehkä välttämätön, sillä verkossa asiat voidaan viestiä reaaliaikaisesti ja omavaraisesti ja siellä voidaan tavoittaa helpommin jopa globaali yleisö.

Painettujen julkaisujen tuottamisen ei kuitenkaan tarvitse olla kallista, niitä voidaan tuottaa ilman suurta graafista osaamista ja ne voidaan pitää ajantasaisina ketterällä tuotantoprosessilla.

Nopea.medialla luot painovalmiit PDF-tiedostot suoraan WordPress-sivujesi hallintapaneelissa. Kun hyödynnät PDF-blokkeja jo verkkosisältöä kirjoittaessa, ei aikaa mene taiton osalta kuin tarvittaviin viilauksiin kuten alatunnisteen ja kansilehden lisäämiseen sekä siihen, että koostat artikkelit oikeaan järjestykseen julkaisuusi. Taiton voit tehdä itse lisäosan avulla eikä se vaadi suurta teknistä osaamista tai erillisen taitto-ohjelmiston käyttökokemusta. Kustannuksia syntyy vain PDF:n painattamisesta ja jakelusta. Koska prosessi on ketterä, on painosmäärät mahdollista pitää pieninä ja tuottaa uusia eriä sitä mukaan, kun tarvetta on tai sisällön tiedot päivittyvät.

Nopea.median tuotteesta riippuen valittavanasi on kolme eri ulkoasuteemaa tai räätälöidyn palvelun täysin räätälöity teema. Asettelut ovat painotuotteeseen optimoidut, leikkuumerkit generoituvat automaattisesti ja valmiista lohkoista on helppo valita sopivat osiot. Omat lohkonsa löytyvät niin sisällysluettelolle kuin esimerkiksi tietolaatikoille ja tyhjälle tilalle. Painoa varten tehtävät määritykset eivät vaikuta siihen, miltä artikkeli näyttää verkossa. Pystyt siis julkaisemaan sekä digissä että printissä niin, että lopputulos on molemmissa kanavissa käyttäjäystävällinen ja edustava.

nopea.media logo

Miten saat palvelun käyttöön

Nopea.media-palvelun takana on tähänkin asti ollut WordPress-lisäosa, jonka olemme asentaneet asiakkaidemme sivustoille. Yhä edelleen toteutamme mielellämme sinulle esimerkiksi verkkolehteä tai muuta verkossa ja painettuna julkaistavaa sisältöä kuten opasta tai raporttia varten WordPress-sivuston, johon asennamme lisäosan ja opastamme sen käytössä.

Olemme halunneet kuitenkin madaltaa kynnystä suurelle yleisölle ottaa palvelu käyttöön. Siksi olemme lanseeranneet lisäosan, joka on kaikkien vapaasti ladattavissa ja asennettavissa. Jos sinulla on jo WordPress-sivut, voit ladata Print PDF Generator and Publisher -nimisen lisäosamme suoraan sivuillesi seuraavasti:

  1. Lisää lisäosa suoraan hallintapaneelistasi (Lisäosat > Lisää uusi) tai lataa se WordPressin plugins-sivulta
  2. Jotta saat aktivoimiseen tarvittavan API-avaimen, mene kauppaamme ja lisää haluamasi tuote ostoskoriin (huom! koskee myös ilmaista versiota)
  3. Täydennä pyydetyt kentät ja tee tilaus –> saat API-avaimen sähköpostiisi
  4. Syötä API-avain lisäosan asetuksissa pyydettyyn kohtaan ja määritä haluamasi CMYK-arvot PDF-tiedostoille (voit käyttää oletusarvoja)
  5. Lisäosa on nyt valmis käytettäväksi. Voit ryhtyä luomaan artikkeleistasi PDF-tiedostoja ja tilauksestasi riippuen koostamaan niistä julkaisuja!

Tuotevaihtoehdot

Lisäosaa tarjoamme tällä hetkellä neljänä eri versiona. Jos haluat täysin räätälöidyn toteutuksen tai haluat lisää tietoa esimerkiksi ominaisuuksista, ota meihin yhteyttä, niin keskustelemme mielellämme tarpeistanne ja kerromme lisää!

  • Maksuton – maksuttomalla versiolla pääset luomaan blogiartikkeleistasi PDF-tiedostoja, joita voit jakaa esimerkiksi sähköpostitse tai tulostaa itse. Maksuttomaan versioon sisältyy yksi ulkoasuteema ja sillä artikkeleita ei pysty yhdistelemään julkaisuksi.
  • Basic – tässä edullisimmassa maksullisessa versiossa on kaikki lisäosan ominaisuudet paitsi painolaatuinen tulostaminen. Se sisältää kaikki ulkoasuteemat, käyttäjätuen ja yhden vuosittaisen julkaisun. Ammattimaista painattamista varten suosittelemme versioita Pro 2 tai Pro 4.
  • Pro 2 – sisältää kaikki ominaisuudet (ml. painolaatuisen tulostusasun) ja kaksi vuosittaista julkaisua.
  • Pro 4 – sisältää kaikki ominaisuudet (ml. painolaatuisen tulostusasun) ja neljä vuosittaista julkaisua.